Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı

Cumhuriyet’in 100. Yıl Paneli

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda panel düzenlendi. 

Yüksekokul Konferans Salonunda gerçekleşen panelin Moderatörlüğünü ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul yaptı. Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Nazan Yelkikalan, öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı panelde, Dr. Öğr. Üyesi Hafize Seçtim; “Atatürk ve Cumhuriyet”, Öğr. Gör. Hilal Yıldırım ise; “Tarihin Işığında Cumhuriyet” başlıklı sunum yaptı.

“Atatürk ve Cumhuriyet” başlıklı sunumunda Osmanlı İmparatorluğunun yönetim şekli monarşiden Türkiye Cumhuriyeti’ne giden süreci 1915 yılından başlayarak anlatan Dr. Öğr. Üyesi Hafize Seçtim, Türk Kurtuluş Savaşı’nın, Atatürk gibi eşsiz bir liderin önderliğinde, Türk ulusunun eseri olarak kazanıldığını kaydetti. 

“Tarihin Işığında Cumhuriyet” başlıklı sunumunda; Cumhuriyet kavramı, ve ortaya çıkışı ile Osmanlı döneminden Türkiye Cumhuriyeti’ne giden sürece ilişkin bilgi veren Öğr. Gör. Hilal Yıldırım, Mustafa Kemal Atatürk’te Cumhuriyet düşüncesinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılının öğrencilerin bilinçlenmesini sağlayacak bir panelle kutlanmasının önemli olduğunu söylen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Erkul; öğrencilere, Cumhuriyetin değer ve kazanımlarına sahip çıkmalarını tavsiye etti. Zor şartlarda kurtarılan ve kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun aynı coşku ve heyecanla kutlanması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Erkul, konuşmacı öğretim elamanları ile tüm dinleyicilere Cumhuriyet ruhuna sahip çıktıkları için teşekkür etti.